Το πείραμα των δύο σχισμών

δείξε το στους φίλους σου...

Ένα πείραμα (double slit experiment) που μπορεί να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την πραγματικότητα. Έχουμε μάθει να βλέπουμε την πραγματικότητα και τον κόσμο γύρω μας με ένα τρόπο ντετερμινιστικό… Εντάξει, μην τρέχετε στο google, με τον όρο αυτό εννοούμε την αιτιοκρατία, δηλαδή ότι όλα γύρω μας ακολουθούν μια νομοτελειακή αρχή. Ότι αν κάνεις αυτό θα γίνει εκείνο, ενώ αν κάνεις το άλλο θα γίνει το παρ’ άλλο. Αφήνεις κάτι από ένα ύψος, πέφτει κάτω. Αυτό. Και που είναι το περίεργο θα μου πείτε… Αυτό λέει και η φυσική…

Και εγώ με την σειρά μου θα ρωτήσω… Ποια φυσική; Του 1700; Ξέρετε πόσα άλλαξαν από την εποχή του Νεύτωνα; Αυτά που μαθαίνονται στο σχολείο στην Φυσική είναι ξεπερασμένα… Όχι άχρηστα, αλλά ξεπερασμένα, ελλιπή… Καμιά αναφορά δε γίνεται για παράδειγμα στην Κβαντική Φυσική που έχει φέρει τον ερευνητικό – επιστημονικό κόσμο ανάποδα. Αλλά όχι και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτός νομίζει πως η Φυσική έχει σταματήσει στο μεσαίωνα. Μόνο τις τεχνολογικές εξελίξεις παρακολουθούμε, σαν καλοί καταναλωτές που είμαστε…

Μα θα μου πείτε, είναι δυνατό, κάποιος σε επίπεδο σχολείου να μπορεί να διδαχθεί ανώτερα Μαθηματικά και κβαντικές θεωρίες; Προφανώς όχι, αλλά τα αποτελέσματα των ερευνών και επιστημονικών αποδείξεων θα μπορούσαν να κοινοποιηθούν και να τα γνωρίζουν ακόμα και παιδιά. Όχι; Για δείτε λοιπόν αυτό το κινούμενο σχέδιο και αποφασίστε εσείς.

Μπορεί τελικά ο παρατηρητής να αλλάξει τα αποτελέσματα ενός πειράματος; Μπορεί κάποιος να αλλάζει την φύση της πραγματικότητας γύρω του; Όπως αρέσκονται να ρωτάνε οι κβαντικοί φυσικοί, το φεγγάρι είναι εκεί όταν δεν το κοιτάει κανένας; Ή ακόμα πιο εντυπωσιακά: Αν κλείσεις μια γάτα σε ένα κουτί αεροστεγώς και την αφήσεις για μία ώρα εκεί η γάτα θα πεθάνει ή όχι; Η κβαντική φυσική ισχυρίζεται πως η γάτα θα είναι σε μια ενδιάμεση κατάσταση και μόνο αν ανοιχτεί το κουτί θα βρεθεί είτε ψόφια, είτε ζωντανή… Σας έκαψα λίγο ε;

Αλήθεια τι προεκτάσεις μπορεί να έχει αυτό στη ζωή μας; Μήπως αυτό συνδέεται με κάποιο τρόπο και με το σπήλαιο του Πλάτωνα; (Δες εδώ) Μήπως και οι Άγιοι πρακτικά καταφέρνουν αυτό που αποδεικνύει το παραπάνω πείραμα; Να επηρεάζουν την πραγματικότητα γύρω τους;


δείξε το στους φίλους σου...

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *